Omgeving

Kortgene

Kortgene is een levendig watersportdorp in een groene omgeving direct aan het Veerse Meer.  Er worden verschillende activiteiten door het jaar gehouden.  In de zomer, o.a. de rommelmarkten bij Kerk, de smalstadfeesten, de kermis, het ringrijden, de sloepenrace, …

Tijdens de herfst en winter diverse proeverijen, gastronomie, kerstmarkten, …   Elke eerste zaterdag van de maand is er rommelmarkt in de schuur aan de Oudedijk 3.

Er is een camping en een villapark en ook verschillende vakantieparken waar vakantiewoningen verhuurd worden.

erder heeft Kortgene twee havens, genaamd Delta-Marina en Landbouwhaven.  Aan de monding van de haven  is de opstapplaats voor het fiets- en voetveer naar Wolphaartsdijk.  Er is ook een historische wandelroute door het dorp.  Er zijn 3 hotels in Kortgene. Vele leuke terrasjes en knusse restaurants.

Het Banjaardstrand ligt op 10 minuten autorijden en is reeds meerdere malen uitgeroepen als ‘ Schoonste Strand van Nederland.

Veerse Meer

Dit is een uitgestrekt gebied met water, eilanden en oevers. Het Veerse Meer is ontstaan als zeearm die in 1961 is afgesloten van de zee door de Veerse Gatdam en de Zandkreekdam. Spoedig daarna zijn in een aantal delen eiken- en essenbossen aangelegd. Plaatselijk heeft zich ook spontaan struweel van duindoorn en wilgen ontwikkeld. De bijna 500 ha. graslanden, worden begraasd door runderen en deels geregeld gemaaid.

Het Veerse Meer heeft naast de betekenis voor de recreatie grote betekenis voor de natuur. Het is een watervogelgebied van internationale betekenis, met de hoogste vogeldichtheid van alle Deltawateren. Op enkele eilanden komen zeldzame planten voor, waaronder diverse orchideeën.

 

Nationaal Park Oosterschelde

Nationale Parken, waar ook ter wereld, zijn de mooiste en waardevolste natuurgebieden. In Nederland zijn er twintig. Het zijn de visitekaartjes van de Nederlandse natuur. Met de Oosterschelde hebben we in Zeeland het grootste Nationaal Park van Nederland in onze provincie.

Nationaal Park Oosterschelde is een uniek en dynamisch natuurgebied. Dankzij de afwisseling van eb en vloed en de aanwezigheid van zout en zoet water leven hier duizenden soorten vogels, planten en dieren.

Zo is de Oosterschelde een thuis, een overwinterplaats, een kraamkamer en een wegrestaurant tegelijk. Van veel vissoorten, zoals geep, ansjovis en puitaal, worden de jongen hier geboren. Inkvissen komen speciaal van de Engelse zuidkust om in de Oosterschelde te paren. Sommige vogelsoorten, zoals de tureluur komen naar het Oosterscheldegebied om er te broeden. Andere verblijven er een korte periode tijdens de trektocht naar het zuiden om daar te overwinteren of naar het noorden om er te broeden.

Ook zeehonden en bruinvissen hebben hun plekje helemaal gevonden in de Oosterschelde. Met een beetje geluk zie je de zeehonden bij laag water zonnen op de Roggenplaat, voor de kust van Schouwen. De bruinvissen laten regelmatig hun karakteristieke rugvin zien langs de kust van de Oosterschelde.

Nationaal Park Oosterschelde-lrRondom dit fantastische natuurgebied worden tal van natuurgerichte belevingsactiviteiten georganiseerd. Strandjutten met de kinderen onder leiding van een gids, een laarzentocht maken over de slikken, kajakken, snorkelen met een marien bioloog, fietsen en volgelen langs de zuidkust van Schouwen, of een heuse natuurvaartocht.

De Oosterschelde moet je beleven! Geen dag is hetzelfde in dit Nationaal Park!

Kijk voor meer informatie en een activiteitenoverzicht op www.np-oosterschelde.nl